Close

Muistilista kylmälaite haltijalle:


1. Teetä kylmäalan työt:

(asennukset, huollot, vuototarkastukset) vain yrityksillä ja henkilöillä, jotka ovat rekisteröityneet asianmukaisesti Tukesin ylläpitämään rekisteriin.

2. Teetä lakisääteiset vuototarkastukset.

Kylmälaitteen vuototarkastus tulee teettää säännöllisesti laitteen kylmäainetäytöksen mukaan. Uudenmaan Kone- ja Kylmätekniikka Oy on Tukesin listoilla, pätevöitetty laitealanyritys. Hoidamme kylmälaitteiden vuototarkastukset kannattavasti Keravan ja koko Uudenmaan alueella.

Vuototarkastuksesta

Vuototarkastusten tilaaminen on kylmälaitteen omistajan tai haltijan vastuulla. Vuototarkastuksen saa suorittaa ainoastaan kylmäliike, jolla on kylmäpätevyys ja merkitty Tukesin kylmäurakoitsijan rekisteriin. Vuototarkastusten tekemistä valvovat ympäristökeskukset, ympäristönsuojeluviranomaiset sekä terveystarkastajat. Vuototarkastuksen tekemättä jättäjä syyllistyy rikoslain mukaiseen ympäristön saastuttamiseen. Vuoden 2015 alusta noudatetun EU:n uuden F-kaasuasetuksen (N:o 517/2014) tavoitteena on ohjata kylmäalan teollisuutta asteittain F-kaasuista kohti ympäristölle vähenemän haitallisia vaihtoehtoja. 

Asetuksen tavoitteena on suojella ympäristöä haitallisilta Freooni-kaasuilta ja saavuttaa 60 prosentin päästövähennys vuoteen 2030 mennessä. Vuototarkastusten osalta lainsäädäntö muuttui tarkastustiheyden määrittävien rajojen suhteen. Aikaisempien kg määräisten rajojen asemasta vuototarkastus väli määräytyy nyt jokaisen kylmäaineen suhteellisesta lämmitysvaikutuksesta eli GWP-arvosta johdetun hiilidoksidiekvivalenttitonniluvun mukaan. 

Vuototarkastuksen välit



Tarkastusväli
5* – 50 t CO2-ekv.
12 kk
50 – 500 t CO2-ekv.
6 kk
500 t CO2-ekv. tai enemmän
3 kk


* Valmistajan tehtaallaan ilmatiiviiksi merkitsemiä, < 10t CO2-ekv.sisältäviä laitteita ei tarvitse vuoto tarkastaa.

*  Vuototarkastuksia ei 31 päivään joulukuuta 2016 saakka tarvitse suorittaa sellaisten laitteiden osalta, jotka sisältävät alle 3 kg f-kaasua, tai ilmatiiviisti suljettujen laitteiden osalta, jotka on asianmukaisesti merkitty sellaisiksi ja jotka sisältävät alle 6 kg f-kaasua.

** Tarkistus välit voidaan pidentää kaksinkertaisiksi, mikäli käytössä on havaitusta vuodosta hälytyksen antava vuodonilmaisujärjestelmä. Yleisimpiin F-kaasuihin perustuvien laitteiden tarkastusvälit löytyvät tämän sivun taulusta. Huomaa, että otsonikerrokselle haitallisten CFC-ja HCFC-aineiden (mm. R22) osalta vuototarkastustiheys määritetään edelleen kylmäainetäytöksen kg-määrään perustuen.

Kylmälaitteet ja -laitokset, joissa yksittäisen kylmäainepiirin täyttömäärä on vähintään 500 CO2-ekv. tonnia on varustettava vuodonilmaisujärjestelmällä riippumatta siitä, milloin laitteet on asennettu. Vuodonilmaisujärjestelmien toiminta on tarkistettava kerran vuodessa. Siihen asti, kunnes vuodonilmaisujärjestelmä on asennettu, tulee em. rajan ylittävissä laitoksissa noudattaa 3 kk tarkastusväliä. Mahdolliset vuodot on korjautettava viipymättä. Vuotojen korjaamisen jälkeen laitteet ja laitteistot on tarkastettava vuotojen varalta uudelleen yhden kuukauden kuluessa korjauksesta.


3. Mahdolliset vuodot on korjautettava viipymättä.

Vuotojen korjaamisen jälkeen laitteet ja laitteistot on tarkastettava vuotojen varalta uudelleen yhden kuukauden kuluessa korjauksesta.


4. Kaikista vuototarkastusten piiriin kuuluvista kylmälaitteista on löydyttävä huolto- ja tarkastuspäiväkirja, josta käy ilmi

•          laitteen sisältämän: kylmäaineen tyyppi ja määrä (kg ja t CO2-ekv.)

•          tarkastusten päivämäärät ja tulokset

•          lisätyn ja poistetun kylmäaineen määrä

•          tarkastuksen suorittaneen yrityksen nimi ja muut tunnistetiedot (Tukes-numero)

•          Jos laite on poistettu käytöstä, kylmäaineiden talteen ottamista ja loppukäsittelyä varten toteutetut toimenpiteet.

Laitteen haltijan tulee säilyttää em. kirjanpito vähintään 5 vuoden ajan. Myös huollot ja tarkastukset suorittaneen huoltoyrityksen on säilytettävä vastaavat tiedot 5 vuoden ajan. Huolto- ja tarkastuspäiväkirja on pyydettäessä näytettävä valvontaviranomaiselle. Laitteen yhteydessä tulee olla myös ilmoitus (huoltotarra) siitä, milloin laite on viimeksi tarkastettu. 


5. Teetä ilmastoinnin jäähdytyslaitteiden energiatarkastukset

Teetä energiatarkastukset säännöllisesti. Laki rakennuksen ilmastointijärjestelmän kylmälaitteiden energiatarkistuksista koskee nimellisjäähdytysteholtaan 12 kW tai enemmän olevia kylmälaitteita. Laitteet, jotka on otettu käyttöön ennen vuotta 2000, on tarkastettava viimeistään vuonna 2012. Vuosina 2000- 2007 käyttöön otetut kylmälaitteet on tarkastettava viimeistään, kun käyttöönotosta on kulunut 10 vuotta, kuitenkin viimeistään vuonna 2012. Vuonna 2008 ja sen jälkeen käyttöön otetut kylmälaitteet on tarkastettava 5 vuoden kuluessa kylmälaitteen käyttöönotosta.

Pätevyys tehdä kylmätöitä

Kylmäasennus- ja -huoltotöiden luvanvaraisuus Suomessa alkoi 1.1.2005. Kylmäalan töitä saa tehdä vain Turvatekniikan keskuksen (TUKES) rekisterissä olevan yrityksen pätevä asentaja. TUKES:n ylläpitämä rekisteri löytyy nettisivuilta www.tukes.fi . Tilaajan tulisi tarkistaa, että kylmätöitä tekevän liikkeen nimi löytyy TUKES:n rekisteristä. Jos ei löydy, kylmätöiden toiminnanharjoittaja syyllistyy lainrikkomukseen.

Huoltosopimus saattaa pienentää kustannuksia

Vain määräaikaiset vuototarkastukset ovat lakisääteisiä. Siksi suosittelemme lämpimästi huoltosopimuksen tekemistä rekisteröidyn kylmäalan yrityksen kanssa ja laitoksen säännöllistä huoltamista. Huoltomääräajat voidaan sopia tarvittaessa lyhemmiksi kuin asetuksissa edellytetään. Asetuksen mukaisia vuototarkastusvälejä ei saa kuitenkaan pidentää. Määräaikaishuollot pitää suunnitella kylmälaitoksen käytön mukaan siten, että myös sen energiankäyttö olisi optimaalista, esim. keväällä ja syksyllä. Huoltosopimuksissa kaikki voittavat. Kylmälaitoksen käyttäjä säästää pienentyneiden korjaus- ja käyttökulujen ja laitoksen pidemmän käyttöiän muodossa.

Yläilmakehälle haitallinen kasvihuoneilmiö ja otsonikerroksen kato vähenee, kun kylmäainevuodot vähenevät. Myös sähköenergian tarve vähenee kun laitteet toimivat optimoidusti. Eniten voittaa kuitenkin kylmälaitoksen käyttäjä. Kylmäkoneen korjaamattomat vuodot ja huono toiminta, kuten likaiset lauhduttimet tai väärät säädöt, lisäävät turhaan kylmälaitosten sähköenergian tarvetta. Kylmäliikkeiden päivällä tekemä ennalta ehkäisevä määräaikaishuolto on selvästi edullisempaa kuin korjaus- tai päivystystyö iltaisin ja viikonloppuina. Saksassa ja muualla EU:ssa määräaikaishuoltoihin siirtyminen on pienentänyt vika-/päivystystyön laskutuksen lähes puoleen entisestä!


Käänny kylmälaitteen huolloissa aina ammattilaisen puoleen

Kylmälaitteiden asentajien, huoltajien tai edellä mainittuja tarkistuksia tekevien tulee olla rekisteröitynä Turvallisuus- ja Kemikaaliviraston (Tukes) ylläpitämään rekisteriin. Voit tarkistaa kaikkien urakoitsijoiden pätevyydet Tukes-in sivuilta.

Kylmäalan töistä ja niiden tekijöiden pätevyydestä säädetään EU-tasolla ns. F-kaasuasetuksessa (EY 517/2014) ja otsoniasetuksessa (EY 1005/2009) sekä niiden täytäntöönpanoasetuksilla. Lisaksi alaa ja sen loppukäyttäjiä koskevia määräyksiä löytyy mm. energiatehokkuusdirektiivistä. Määräysten suomalaisessa täytäntöönpanossa keskeisiä ovat mm. ympäristönsuojelulaki (27.6.2014/527), valtioneuvoston huolto- ja pätevyysasetus (766/2016) sekä laki rakennuksen ilmastointijärjestelmän kylmälaitteiden energiatarkistuksista (2012/120).

Kysyttävää?

Vastaamme mielellämme kaikkiin kylmälaitteen huoltoon liittyviin kysymyksiisi. Mikäli kylmälaitteen kanssa on ongelmia, niin tulemme oitis katsastamaan tilanteen paikan päälle. Päivystämme 24h Keravalla ja koko Uudenmaan alueella.