Close

Vedenjäähdyttimet

Vedenjäähdytin huolto ja korjaus Keravalla ja koko Uudenmaan alueella!

Uudenmaan Kone- ja Kylmätekniikka Oy, me osaamme vedenjäähdyttimet. Asennamme, huollamme ja korjaamme laitteet pitkällä ja vankalla ammattitaidolla. Vedenjäähdytin huollot Keravalta koko Uudenmaan alueelle.

Meillä on ammattitaito ja pitkä kokemus vedenjäähdytyslaitteiston huolto alalta ja toimenpiteistä, jolla pystymme vaikuttamaan vedenjäähdyttimen toimintatehokkuuteen. Meillä on useimpien vedenjäähdyttimien varalle huoltotyökalu joka antaa tilanneraportin jäähdytinyksiköiden huolloista ja muista ominaisuuksista. Huoltotyökalu havaitsee epätavalliset olosuhteet, joten korjaaviin toimiin voidaan ryhtyä jo ennen kuin ongelmat muuttuvat vakaviksi ja korjaus kalliiksi. Kaikki vedenjäähdytin huollot myös tuntityö perusteella.

Millaiset tarkastukset vedenjäähdyttimen huolto-ohjelma sisältää?

  • Säännöllisesti ja ennen jäähdytyskauden alkua, tarkistetaan vedenjäähdyttimen käynnistys- ja työparametrit
  • Tarkistetaan/varmistetaan, että lauhduttimet ovat puhtaita eikä niissä ole likaa tai roskia
  • Tarkistetaan/varmistetaan, että kaikki pumput pyörivät vapaasti ja ilman sivuääniä
  • Tarkistetaan/varmistetaan, että moottorien ylikuormitusasetusarvot on asetettu oikein ja että ne toimivat
  • Tarkistetaan/varmistetaan, että liitokset ovat tiiviit
  • Tarkistetaan/varmistetaan, kaikkien turvalaitteiden kunto
  • Tarkistetaan kaikkien liitosten mahdolliset pistesyöpymiset ja korroosiot

Vedenjäähdyttimen ylläpito vaatii jatkuvaa huoltoa ja tarkastusta. Huoltojen yhteydessä etsimme merkkejä ylikuumenemisesta, glykolivuotoja ja tarkistamme putkiliittimet korroosion varalta. Tarvittaessa kiristämme löysät liitokset.

Varmistamme, että kampikammion vastukset toimivat oikein (päällä kun kompressori on pysähtynyt). Tarkistetaan kompressorin öljyn määrä ja suodatin paine ero. Aina noudatetaan valmistajan ohjeita vaihtovälistä.

Myös noudatetaan vedenjäähdyttimen valmistajan ohjeita siitä, kuinka usein pitää ottaa öljynäyte analysoitavaksi. Analyysissa selvitetään tuhoavien happojen ja syövyttävien aineiden sisältö. Myös tarkistamme kylmäaine sisällön kosteudelle, hapoille ja kuparille. Öljyn-, suodatin- ja kylmäaineen analyysi antaa hyvän kuvan vedenjäähdyttimen kunnosta, ja sen avulla voidaan aloittaa korjaukset, jo ennen kuin vahinko tapahtuu.

Myös tarkistamme toimintapaineet, lämpötilat ja arvioimme, vedenjäähdyttimen kylmäaineen täyttömäärän, samalla tarkistetaan ja korjataan kaikki vuodot (korjaus hinnaston mukaan).

Vedenjäähdyttimen huoltoon kuuluu vielä lauhduttimen puhdistus sekä lauhdutinpuhaltimien tarkistus.

Kymmenen vinkkiä vedenjäähdyttimen huoltoon

1. Pidetään huoltopäiväkirjaa
Huoltopäiväkirja on ensimmäinen askel kohti vedenjäähdyttimen tehokasta ylläpitoa. Huoltokirjaan merkataan huollon aikana havaittu toimintaparametrit lämpötila, paine, sähkö ym.  ja outo käyttäytyminen esim. hälytykset ja kaikki huoltotoimenpiteet esim. kylmäaine lisäykset ja varaosa vaihdot. Huoltokirjan avulla pystyy helposti luomaan suuntausraportteja, jotka auttavat havaitsemaan huoltotarpeen ennen ongelmia.

2. Pidetään lämmönsiirtimet puhtaina
Lämmönsiirtoteholla on suurin yksittäinen vaikutus vedenjäähdyttimen suorituskykyyn. Puhdas lämmönsiirrin on olennainen korkeiden hyötysuhteiden säilyttämiseen. Epäpuhtaudet, kuten mineraalit, muta, levät ja muut epäpuhtaudet lisäävät lämpökuormaa ja vähentävät yleistä suorituskykyä. Korkeammat lämpötilat ovat pääindikaattoreita, jotka kertovat lämmönsiirtotehon vähenevän. Lauhdutinputket on hyvä puhdistaa/pestä vähintään vuosittain tai huolto-ohjelmaan mukaan.

3. Pidetään lauhdutinvesi (pakkasneste tai glykoli) ohjeiden mukainen.
Kaikki avatut lauhdutinvesijärjestelmät (kuten ilmakehän jäähdytystornit) vaativat jonkinlaisen vedenkäsittelyn, vähentääkseen korroosiota ja biologista kasvua. Lauhduttimen likaantuminen estä lämmönsiirron ja vähentää tehokkuutta. Vesilinjoissa oleva liuosneste kannattaa tarkastaa ainakin kerran vuodessa tai huolto-ohjelmaan mukaan.

4. Lauhduttimelle tulevan veden lämpötilan säätö
Lauhduttimelle tulevan veden lämpötilaa laskemalla pystyy parantaa vedenjäähdyttimen tehokkuutta.  Lauhdutinveden lämpötilan asetusarvon säädössä todellisen ja alhaisemman mahdollisen lämpötilan välillä pitää pysyä vedenjäähdyttäjän valmistajan ohjeiden rajoissa.

5. Veden virtausnopeus valmistajan ohjeiden rajoissa
Veden virtausnopeuden muuttaminen pienemmäksi vaikuttaa vedenjäähdyttimen suorituskykyyn. Liian alhainen virtausnopeus alentaa vedenjäähdyttimen tehokkuutta ja johtaa laminaarivirtaukseen. Minimivirtausnopeus on tyypillisesti noin 1 m/s. Liian suuri virtausnopeus johtaa tärinään, meluun ja aiheuttaa eroosiota.

6. Pidetään kylmäainetäytös oikea
Vedenjäähdyttimen tehon määrittää se, kuinka paljon kylmäainetta kompressorin kautta kulkee ja kuinka paljon kylmäainetta kompressori pumppaa. On tärkeä varmistaa ja pitää kylmäainetäytös oikeana. Kylmäainevuodot, sekä ilma että kosteus, alentavat järjestelmän tehoa ja järjestelmän luotettavuutta. Kylmäainevuodot ja kylmäainevajaus pakottavat kompressoria käymään tiheämmin ja pienemmällä teholla.

7. Vältettään ilman ym. vierasaineiden pääsy järjestelmään
Tiivistymättömät aineet, kuten ilma ja kosteus, pääsevät järjestelmään kun tehdään epähuolellisesti tai ilman ammattipätevyyttä kylmälaite huoltoja. (Myös vakuumivedenjäähdytinjärjestelmissä saattaa järjestelmään tulla vierasaineita, siinä höyrystimen paine on alhaisempi kuin ympäristön ilmapaine). Tiivistymättömät aineet voivat alentaa todellista tehoa vedenjäähdytinyksikössä 5 % – 60 % kuormalla ja jopa 8 % – 100 % kuormalla. Määräaikaishuolloilla ja vuototarkastuksilla estät ilman ja kosteuden pääsyn järjestelmään. Jos tiivistymättömät aineet on jo järjestelmässä, niin jää vain yksi tehtävä- puhdistaa koko järjestelmä tekemällä kylmäainetalteenotto ja tiiveyskoe.

8. Analysoidaan kompressorin öljy
Kompressorin voiteluöljyn karkea happotesti on mahdollista tehdä jokaisen huollon yhteydessä. Tarkemman tiedon saa lähettämällä näyte laboratorioon “spektrometriselle” kemialliselle analyysille. Kuten kaikki hermeettisesti suljetut jäähdytysjärjestelmät, öljy on mahdollista vaihtaa vain tyhjentämällä kompressori tai järjestelmä kylmäaineesta. Jos analyysi osoittaa happojen, kosteuden tai kuparin niin öljyt pitää vaihtaa. Korkea kosteus voi osoittaa ongelmia tiiveyden kanssa. Hapot järjestelmässä viittaavat suurempiin ongelmiin. Tarkistetaan myös, löytyykö öljystä muita vierasaineita, esim. metallia. Myös tarkistetaan öljynsuodattimet painehäviölle ja suosittelemme vaihtoa öljyvaihdon yhteydessä.

9. Tarkistetaan releet ja moottorit 
Tehokkaan toiminnan edellyttää kontaktorien ja moottorien kunnossapito, joten tarkistetaan suojat ja asetusarvot. Tarkistetaan myös sähkökytkennät, johdot ja palaneet paikat sekä kärjet. Sähköeristeen kunnossa olon testaa sähkömoottorin eristeen resistanssi maan ja käämien välissä. Samalla tarkistetaan akselitiiviste (avoimissa kompressorimalleissa) mahdollisten kylmäainevuotojen varalta ja huoletaan kompressorin jäähdytysjärjestelmä (esim. puhallinmoottori) varmistaakseen viilennykseen.

10. Tarvittaessa asennetaan taajuusmuuttajat 
Vedenjäähdyttimet ovat tyypillisesti suurin yksittäinen sähkökuorma rakennuksessa. Oikeissa käyttöolosuhteissa taajuusmuuttajat voivat tarjota merkittäviä energiasäästöjä (esim. pumput ja puhaltimet). Tasaisesti vaihtelevalla moottorin nopeuden säädöllä hyötysuhde on parempi ja samalla kulutetaan vähemmän energiaa. Taajuusmuuttajat toimivat myös pehmeänä käynnistyksenä alentaen moottorin käynnistysvirtaa. Taajuusmuuttaja vähentää myös mekaanisia iskuja isotehoisissa moottoreissa, mikä lisää vedenjäähdyttimen luotettavuutta ja pitkittää elämänkaarta.

Myös Vedenjäähdytys on uudistusten kynnyksellä- kylmäaineet vaihtuu kovaa vauhtia. Kun vasta muutama vuosi sitten luultiin, että R22 vaihtamalla HFC kylmäaineisiin kaikki korjaantuu, niin nyt myös niin sanotut ”uudet kylmäaineet” menee vaihtoon ”uusilla ylimenokauden kylmäaineilla” esim. R32, R449a, R452a, R1234yf ym. kylmäaineet… ylimenokauden, kun nekään ei tullut jäädäkseen. Katso lisää kylmäaine vaihdosta.

Uudenmaan Kone- ja Kylmätekniikka Oy palvelemme kaikissa Vedenjäähdytin korjaus-, huolto- ja asennustehtävissä Keravalla ja yhtä lailla kaikkialla Uudellamaalla esim.  Tuusula, Järvenpää, Helsinki, Vantaa, Espoo, Kirkkonummi, Nurmijärvi, Lahti, Hyvinkää, Riihimäki, Porvoo ym. mainitsematta alueet ja kaupungit.

Merkkiriippumaton päivystys 24h 0458589900