Close

10. maalis 2022

Takuukorjausket on yleistymässä.

Takuukorjatun kompressorin höyrystimen, lauhduttimen, puhallinmoottorin, automatiikan esim. paisuntaventtiili tai säätimen uudestaan rikki meneminen on asia mikä jokaista pelottaa, eli tilanne missä teille on äsken jonkinlainen korjaus tehty, mutta laite on jostain syystä uudestaan mennyt rikki… kuvittelepa lisäksi tilanne jos sille korjaukselle on vielä takuuaikakin juuri loppunut, sehän tule silloin tuplasti kalliiksi….

Jos tämä tapahtuu rikkinäiseen kompressorin vaihtotyön jälkeen niin vahinko on kertoja kalliimpi mitä olisi esimerkiksi jonkun kylmälaite venttiilin vaihto tai jonkun kylmälaite automatiikka vian korjaus. Kompressorin vaihtaminen on jo itsessään iso investointi kompressorin kalliin hinnan takia, myös aika korjaukselle on varattu paljon… puhumatta, kaikki työkalut mitä tämän työn hoitamisen tarvitaan. Jos nämä työkalut kasaisi niin varmaan puoli peräkärryllistä tulisi (kts. luettelo tämän oppaan lopussa). Tämän takia pitäisi tehdä kaikki mahdollinen välttääkseen kompressorin takuukorjaukset. Kaikki takuukorjaukset estää on kuitenkin mahdoton. Yritän tässä luetella tyypilliset viat kompressorin vaihto työlle:

1. Järjestelmä pitäisi tarkista happojen varalta. Jos järjestelmästä löytyy happoja niin pitäisi estä vaihdetun kompressorin työ myrkyllisessä ympäristössä. Jos järjestelmän jää happoja ja ei estetä niiden kulkeutuminen uudelle kompressorille, silloin vaihdettu kompressori menee rikki parissa kuukaudessa!

2. Kylmäaine neste kuivain-suodatin pitäisi aina vaihtaa, meillä on käytäntö asentaa lisäksi imusuodatin happojen poisto ominaisuudella. Näiden tarkoitus on poista putkistossa oleva lika ja kontaminaatio mikä on putkiston muodostunut kosteuden juotostöyden ja esteriöljyn yhteisvaikutuksen takia.

Toinen syy kuivaimien vaihdolle, mikä ei liity suoraan kompressorin, on silikageelin hajoaminen kosteassa tilassa. Joskus kuitenkin vahinko on jo tapahtunut ja asian korjaamiselle ei ole enää helppoa keinoa.

3. Kompressorin vaihtotyö yhteydessä suosittelemme myös kontaktorin vaihtoa jos sellainen on siinä ollut. Kontaktorit toiminnassa myös vanhene ja niiden käyttöaika päättyy. Myös kontaktori itse voi olla syy kompressorin vioittumiselle.

4. On myös viisasta vaihtaa käynnistysreleet yksivaiheisissa kompressoreissa nämä tulevat aina uuden kompressorin mukana ja nämä pitäisi vain vaihtaa. Siitä huolimatta löytyy tapauksia, missä nämä on jätetty vaihtamatta…

5.Lisäksi pitäisi tarkistaa kompressorin putkiliitokset jos nämä ei ole kuparia niin juottaminen vaati erillisseos juotoslanka esim. hopeaseos. Väärän metalliseoksen käyttö juotostöissä voi johtaa vuotavaan liitokseen.

6. Kun olemme vaihtanut kompressorin, niin tarkistamme kylmälaitoksen yleiskunnon eniten pitäisi kiinnittää huomiota puhaltimien toiminnalle. Esimerkiksi lauhdutinpuhaltimen toiminta on suoraan yhteydessä kompressorin. Jos puhaltimet ei toimi niin lämpö ei poistu tehokkaasti mistä johtuen laite käy yli kuormitettuna. Tämä myös voi johtaa kompressorin vioittumisen. Tai jos höyrystin puhallin lakkasi toimimasta esim. laakeri vian takia, niin kapillaari järjestelmissä kaikki kylmäaine ei höyrysty minkä seurauksena myös kompressori voi vioittua.

Yhtä tärkeätä on kiinnittää huomiota säätöventtiilien toiminnalle (paisuntaventtiilit) jos nämä on joskus jäänyt säätämättä ja kompressorille tulee liian kostea tai liian kuiva (korkea tulistus) höyry (esim. pakkastinkoneet) niin tämän seurauksena kompressori voi myös mennä rikki.

7. Kylmäainevuodot voi olla yksi syy kompressorin rikkoutumiselle. Tulistuksesta jo puhuttiin, mutta toinen huono asia siinä on, että kylmäaine määrän vähentyessä, öljyt ei enää palautuu hyvin kompressorille. Yleensä kylmäaine vuotopaikat löytää siitä, että niissä näkyy öljyä. Koska öljy kulkee järjestelmässä kylmäaineen mukana.

8. Korvaavat kylmäaineet voi olla syy kompressorin rikkoutumiselle. Korvaavilla kylmäaineilla on ominaisuus sitoutua öljyn huonommin, kuin mitä alkuperäinen kylmäaine olisi. Siinä käy samalla tavalla kun jos olisi kylmäaine vajaus, eli kompressori jää ilman elintärkeä öljyä.

Höyrystimen tai lauhduttimen vaihdon yhteydessä jokunen toimenpide jää pois, mutta siitä huolimatta useampi listattu tehtävä on pakko tehdä. Tietenkin jos halua, että kylmälaite toimi ja sille ei tulisi mitään ongelmia esim. kylmäainevuodot, ylikuormittuminen tai vioittuminen ennen elinkaaren loppua. Pitää ottaa huomioon, että vaihtotyön pysty tekemään myös niin, että ei suoriteta mitään listattua tehtävä paitsi itse osan vaihdon, mutta silloin laite on melkein aina heti käyttökelvoton!

Varmasti löytyy jotain lisättävä, mutta jos seurataan näytä listattuja vinkkejä, niin päästään jo pitkälle.

PS. nämä listatut tehtävät on tyypilliset viat/vinkit, mitä pitäisi tehdä, että kylmälaite varaosat saa oikealla tavalla asennettu eikä tämä lista sisällä kaikkia töitä.

Mitä työkaluja tarvitaan kompressorin vaihto työn tekemiseen:

1. Kylmäaine talteenottopumppu.

2. Kylmäaine jätesäiliö

3. Mittarisarja letkuineen

4. Pillit juotostöitä varten + kaasut

5. Typpi paineistamiseen ja suojakaasuksi + paineenalennusventtiili

6. Kylmäaine tyhjiöinti pumppu

7. Kylmäaine uusi

8. Vuotojen tarkastuslaite + saippua

9. Sähkömittarit/työkalut

10. Putken levittimet

11. Laippatyökalut

12. Pientyökalut kuten: meisselit, pihdit, peilit ym.

13. Nestesuodattimet

14. Imusuodattimet (happojen poisto ominaisuudelle)

15. Myös erilaiset pientarvikkeet kuten nippusiteet, eristeet, putket, johdot, happotesti ym.

16. Uusi kompressori

17. Vanha kompressori (ongelmajäte)

Luulisi, mitä sitten on tämä ’’kompressorivaihtotyö’’… mutta valitettavasti tämä ei onnistu yhtä helposti kun hana venttiilin vaihto ’’mutterit auki ja uusi tilalle’’. Tästä johtuen myös hinta on korkea, kun aika kulu on suuri. Eikä kompressorit itsessään ole halpoja.

Googletamalla löytyy yhdysvaltain kotisivu missä on määritelty pienempien kompressorien vaihtotyö hintahaarukka 800-2800 USD: https://www.homeadvisor.com/cost/heating-and-cooling/home-ac-compressor-replacement-repair/

Toivottavasti näistä tiedoista olisi joillekin apua ja jos tarvitsette pätevä tekijä niin meillä Uudenmaan Kone- ja Kylmätekniikka Oy- olisi tarvittava osaaminen ja pätevyys, ainoastaan kompressoreita ollaan vaihdettu lähes 100 kpl. Valitettavasti kompressori takuukorjaukset on yleistymässä yhä nuorempien yritysten tulolla alalle, missä työntekijät useimmiten ilman varsinaista työharjoittelua suoraan koulunpenkiltä…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *